Digitaal gamen en virtual reality in opkomst
Digitaal
Back to the 70’s
Laten we terug gaan naar de jaren 70 waar de eerste commerciële computerspellen werden verkocht. Een computerspel bestond nog slechts uit bliebjes en balkjes. Dit was echter voldoende voor visionairs om de mogelijkheden van de gaming industrie te zien. Philips, Atari, Microsoft en tal van andere hardware- & softwareontwikkelaars waren de eerste pioniers in de markt. De game-industrie ging vervolgens in een stroomversnelling. De eerste kaskrakers zoals ‘pacman’ of ‘Tetris’ deden hun toetreden in de markt. Met de opkomst van Super Mario Bro’s en later Need For Speed, liet de gaming-industrie zien dat het geschikt was voor allerlei soorten speltypen.
De eerste simulatoren
De eerste simulatoren hun toetrede in de particuliere markt. Simulatoren bestaan al veel langer; al sinds de eerste auto testten coureurs met simulatoren. Simulatoren werden vroeger voornamelijk gebruikt voor educatieve doeleinden en niet voor recreatieve doeleinden. Racegames, first person shooters en later de populaire MMORP’s (je kent ze wel, Runescape, World of Warcraft etc.) zorgden ervoor dat graphics beter werden en spelbelevingen realistischer. Race-, shooting & flightsimulatoren werden gekoppeld aan computerspellen om de speler een betere beleving te bezorgen. Consoles zoals de Playstation, Wii en de Xbox zorgen ervoor dat spelers zelf onderdeel van een game worden om de beleving te optimaliseren. Sindsdien is het hard gegaan. Tegenwoordig proberen veel ontwikkelaars om alle zintuigen van een mens optimaal te benutten tijdens een game-experience. Virtual Reality is een eindproduct dat ontstaan is door de ontwikkeling van 2-bits gameklassiekers.
Virtual reality is een unieke belevenis
Zoals je wellicht al gemerkt hebt zijn wij van Immersive ook game liefhebbers en zijn wij blij dat wij onze belevingen kunnen aanbieden. Wij vinden het belangrijk om zoveel mogelijk zintuigen van een speler op de juiste manier te prikkelen. Daarom kiezen wij ervoor dat spelers interactie moeten tonen met de VR-beleving. Wij zijn actief op zoek gegaan naar bewegende simulatoren en hebben de beste gevonden. De bewegende VR racesimulatoren zijn wij gaan testen want een review op Youtube is niet genoeg voor ons. Ons eerste oordeel van een ‘Full Motion Virtual Reality Experience is enorm positief.
VR een compleet nieuwe wereld
Bij de eerste 1 á 2 minuten is het dragen van de VR bril even wennen maar als je eenmaal gewend bent dan ga je in het spel op. Je wil steeds harder racen en je fanatieke speldrift speelt op (reden #1 waarom ik altijd wil winnen met karten). Hoe langer je racet, des te banger je wordt om je racewagen te crashen. Je zegt tegen jezelf dat je het zonde van vindt van de auto om te crashen maar dit is belachelijk want je speelt een computerspel. Als je sportwagen verfrommeld is tot postpakketje en je doet de bril na 20 minuten af dan hebben je hersens seconden nodig om te beseffen dat je in een lege spelruimte zit. Je bent blij dat je geen schaderapport hoeft in te dienen en begint meer waardering te krijgen voor Max Verstappen en de familie Bleekemolen.
Virtual reality Start-up in Nederland
Steeds meer VR start-ups ontpoppen zich in de randstad (wij zijn hier ook schuldig van) maar dit laat wel zien dat VR een gaaf product is met toekomstmogelijkheden. De eerste VR brillen zoals de Oculus Rift en HTC Vive zijn nog prijzig en hebben niet optimale schermresoluties. Ieder nieuw product moet de product life cycle doorlopen en wij verwachten dat over een aantal jaar iedereen voordelig een VR bril kan aanschaffen. Daar zit de kracht van Immersive dus niet in. De kracht van onze jonge start-up zit in de combinatie van VR en bewegende simulatoren of elementen. Het wordt namelijk lastiger om je woonkamer in te richten tot bijvoorbeeld een bewegende VR escaperoom om te bouwen.